7.SINIF 3.ÜNİTE TABLO VE GRAFİKLER (KONULAR VE SORULAR)

Tarih: 05:07 Kategori: , , , , Yorum: Yorum Yap
7.SINIF 3.ÜNİTE TABLO VE GRAFİKLER (KONULAR VE SORULAR)



 
 
NOT:Çizgi, sütun ve daire grafikleri ile tablolar istatistiksel temsil biçimleridir.
1- Çizgi Grafiği
Toplanan bilgilerin yatay ve dikey eksenlerdeki kesişimlerini çizgi yardımı ile birleştirilmesi ile elde edilen grafik çeşididir.
Çizgi grafikleri araştırılmak istenen konudaki değişimleri ve gidişatı gösterir ve ileriki durumlar için kestirimde (tahminlerde) bulunulmasına olanak sağlar.
Örnek bir çizgi grafiği:
 
 
Anket, istatistik gibi araştırma sonuçlarını gösteren ve tüm verilerin bir çizgi üzerinde kesiştiği grafik türü. Çizgi grafiği okumak için önce grafik üzerinde bir nokta belirlenir. Bu noktanın yatay ve düşey eksenlerdeki değerlerinden yararlanılır.
Çizgi Grafiğinin Kullanım Alanları
Araştırmalar sonucu elde edilen bilgilerin çizgi ile ifade edilerek gösterilmesine çizgi grafiği denir. Çok yönlü kullanma imkânı olduğu için en çok kullanılan grafiktir. Hastanelerde, hastaların günlük vücut sıcaklıkları genellikle bu tür grafiklerle gösterilir. Bir dikey, bir yatay çizgi çizilir ve bunlar eşit aralıklarla bölünür.
Aşağıdakileri yapmak istiyorsanız, dağılım grafiği yerine çizgi grafiğini tercih edebilirsiniz:
  • Yatay eksen boyunca metin etiketleri kullanma Bu metin etiketleri aylar, üç aylık dönemler ve mali yıllar gibi eşit aralıklı değerleri gösterebilir.
Yatay eksen boyunca az sayıda sayısal değer kullanma Zaman aralığını, örneğin yılları temsil eden az sayıda, eşit aralıklı sayısal etiketler kullanıyorsanız, çizgi grafiğini kullanabilirsiniz. 
Yatay eksen boyunca zaman ölçeği kullanma Çalışma sayfasındaki tarihler sıralı olmasa veya aynı temel birime sahip olmasa bile, tarihleri gün, ay veya yıl sayısı gibi belirli aralıklarla veya temel birimlerle kronolojik sırada görüntülemek istiyorsanız, çizgi grafiği kullanın.
 
NOT: Çizgi grafiklerinde eksen aralığının yanlış alınması grafiğin yanlış yorumlanmasına yol açabilir. Resim veya şekil grafikleri, verilen değerlere uygun çizilmemiş veya yanlış yorumlara yol açacak şekilde çizilmiş olabilir. Bu yüzden verilen değer ile resmin veya şeklin uygunluğuna dikkat edilmelidir.
2-Sütun Grafiği
Toplanan bilgilerin sütun şeklindeki grafik ile gösterilmesine sütun grafiği denir.

Bu tip grafikte gösterilmek istenen değerler sütun veya çubuklarla ifade edilir. Çizgi grafiğinde olduğu gibi dikey ve yatay çizgiler çizilir ve eşit aralıklarla bölünür. Karşılaştırılacak değerler bu aralıklar üzerinde işaretlenir. Aynı genişlikte sütunlar bu işaretlere kadar uzatılır.
 
 
Sütun Grafiği Özellikleri:

Sütun grafiğinde iki eksen vardır. Yatay eksende ve düşey eksende ölçülen değerlerin birbirine göre durumları sütunlarla (çubuklarla) belirtilir. Yatay eksende incelediğimiz bir değere göre, düşey eksendeki değişimi görebiliriz.
Sütun Grafiğinin Kullanım Alanları
Sütun grafiğinde iki eksen vardır. Yatay eksende ve düşey eksende ölçülen değerlerin birbirine göre durumları sütunlarla (çubuklarla) belirtilir. Yatay eksende incelediğimiz bir değere göre, düşey eksendeki değişimi görebiliriz.
  • Ürün hasılatlarının yıllara dağılımı
  • Fabrikada üretilen ürünlerin üretim miktarları (aya-yıla göre)
  • Bir kentte ya da ülkede yıllara bağlı yağışlar
  • Bir okuldan mezun olan öğrenci sayısının yıllara göre dağılımı
  • Ülkeler arası üretim karşılaştırması
  • Bir forum sitesine günde gelen mesaj sayısının incelenmesi
Daire Grafiği
 
Toplanan bilgilerin amaca uygun, çizilen dairenin dilimlere ayrılarak gösterilmesine daire grafiği denir.
Bir bütünün ayrılan çeşitli parçalarını ifade etmek için daire grafiği kullanılır. Çizilen bir daire üzerinde amaca uygun biçimde verileri yüzdelerine göre çeşitli parçalara bölünerek, daire grafiği yapılır.

 
Daire grafiğinde tam açı 360 dereceyi kullanırız. Bir bütünün tamamını 360 dereceye eşitleyip dilimlerin karşılık geldiği açıları buluruz. Daire grafiğinde dilimler belirlenirken açı ölçüleri önemlidir. Daire grafiği bir bütünün parçaları hakkında bilgi sunmada en güçlü temsil yöntemidir.
NOT: Daire grafiğinde dilimler belirlenirken açı ölçüleri önemlidir. Daire grafiğinde daire dilimlerindeki merkez açıların ölçüleri toplamı 360° dir.
NOT: Daire grafiği bir bütünün parçaları hakkında bilgi sunmada, çizgi grafiği ise artış ve düşüşleri uygulamada en güçlü temsil yöntemidir.
NOT: Daire grafiğinde her bir bölgenin merkez açısının ölçüsünü tamamının 3600 olmasından yola çıkarak oran-orantı yoluyla bulabiliriz.
 
SORULAR
1.


 
DAHA FAZLA SORU VE KONU İÇERİĞİ İÇİN LÜTFEN  TIKLAYIN.
Paylaş: Facebook Twitter Google Plus Pinterest Tumblr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder